زرد شدن ناخن
اگر مشکل زرد شدن ناخن خود را با لاک یا کاشت پوشانده اید، اکنون وقت آن است که به سلامت ناخن های خود توجه بیشتری داشته باشید و این مشکل را به طور اساسی حل کنید. استفاده از مواد شیمیایی یا لاک های تیره رنگ، ممکن است به طور موقت ناخن ها را زرد و شکننده کند اما پس از مراقبت، این مشکل برطرف شده و ناخن ها سلامت خود را به دست می آورند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است دلایل پیچیده تری برای زردی ناخن وجود داشته باشد و هر یک از این موارد نیاز به یک راه حل درمانی جداگانه دارد.
علت زرد شدن ناخن دست
استفاده زیاد از مواد شوینده شیمیایی
تماس طولانی مدت این مواد با پوست و ناخن های دست، باعث ضعیف شدن پوسته ناخن و تغییر رنگ آنها می شود. برای پیشگیری و درمان زردی ناشی از مواد شوینده بهتر است از دستکش استفاده نمایید.
علاوه بر این، استفاده از انواع کرم های دست و ناخن که خاصیت ترمیم کنندگی دارند و ناخن ها را تقویت می کنند، راه حل دیگری برای این مشکل است. البته اگر این زردی با آسیب های دیگری همراه باشد، بسته به شدت آن، ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک متخصص و درمان مشکل خود با کرم ها و داروهای تجویزی باشد.
علت زردی ناخن پا
متاسفانه باید بگوییم که ناخن های دست تنها چیزی نیستند که با مشکل زرد شدن و تغییر ظاهر مواجه می شوند؛ این پدیده ناخوشایند می تواند ناخن های پا را نیز درگیر کند. حقیقت این است که بسیاری از عوامل محیطی و داخلی می توانند باعث زرد شدن ناخن های پا شوند اما شایع ترین آنها شامل موارد زیر است:
- عفونت های قارچی
- مصرف بیش از حد سیگار و تنباکو
- پوشیدن کفش های بسته برای مدت طولانی
- ابتلا به بیماری های خاص مانند دیابت، تیروئید و مشکلات کبدی
به هر حال، یکی از شایع ترین دلایل زرد شدن ناخن های پا، استفاده منظم از لاک ناخن است. این کمی تعجب آور است و ممکن است تعجب کنید که چه چیزی باعث زردی ناخن های پا پس از پولیش می شود. بسیاری از لاک ها، کیفیت بالایی ندارند و از اکسیژن رسانی سطحی ناخن ها جلوگیری می کنند. ماندن طولانی مدت این محصولات روی ناخن ها باعث اکسیده شدن و زردی ناخن ها می شود. یکی دیگر از دلایل زردی ناخن های پا، استفاده از لاک های بنفش تیره، سیاه و قهوه ای است. این طیف از رنگ های لاک ناخن اغلب علائم زرد و تیره ای را روی ناخن باقی می گذارد که به مرور زمان از بین می روند.
عوامل درونی زرد شدن ناخن چیست؟
1- فقدان ویتامین و مواد معدنی
در صورت کمبود این مواد معدنی می توانید با مراجعه به پزشک و مصرف مکمل ها و مولتی ویتامین های لازم آن را درمان کنید. راه حل ضروری دیگر برای حل این مشکل، تغییر و تنظیم رژیم غذایی است که از تجربه مجدد این مشکل جلوگیری می کند.
2- سندروم ناخن زرد
سندرم ناخن زرد یک بیماری سیستمیک بسیار نادر است که باعث تغییر رنگ ناخن ها و زرد شدن، ریزش لایه های ناخن و بلند شدن نوک بستر ناخن می شود و با علائم سیستمیک مانند تنگی نفس و مشکلات تنفسی و تورم لنفاوی در پاها همراه است. ویتامین E اغلب به صورت خوراکی و به عنوان پماد برای درمان تغییر رنگ ناخن در این بیماری تجویز می شود.
3- دیابت
افراد مبتلا به دیابت اغلب با خشکی پوست، به ویژه در ناحیه پا و انگشتان پا مواجه هستند. در افراد مبتلا به این بیماری، ناخن ها ممکن است ضخیم شده، تغییر رنگ دهند و به دلیل شکنندگی به راحتی بشکنند. بنابراین ناخن ها مستعد ابتلا به انواع عفونت های قارچی و باکتریایی خواهند بود که باعث زرد شدن ناخن ها و تغییر شکل آن ها می شود. بهترین درمان ممکن، پیشگیری از پیشرفت بیشتر دیابت است که منجر به کاهش علائم می شود. استفاده مکرر از ضد قارچ ها برای افراد دیابتی بسیار مفید خواهد بود.
4- بیماری های مجاری صفراوی و کبد
بیماری های مربوط به کبد، لوزالمعده و صفرا به دلیل مسئولیت این اندام ها در تولید رنگدانه زرد می توانند باعث زرد شدن ناخن و پوست های شما شوند. از جمله این بیماری ها می توان زردی، هپاتیت کبدی و سایر بیماری های مرتبط را برشمرد. برای درمان این بیماری ها لازم است در اسرع وقت با پزشک مشورت شود و درمان فوری صورت گیرد.
5- عفونت باکتریایی و قارچی
یکی دیگر از دلایل زردی ناخن ها ممکن است به دلیل عفونت یا قارچ ناخن باشد که اغلب در انگشتان پا اتفاق می افتد. با این حال، فقط به دلیل زردی ناخن نمی توان نتیجه گرفت که عفونت قارچی یا باکتریایی دارید و باید علائم دیگر را نیز در نظر بگیرید. سایر علائم عفونت قارچی ممکن است شامل پوسته شدن ناخن، پوست اطراف آن و بوی نامطبوع و مداوم باشد که حتی با شستشو از بین نمی رود.
برای درمان عفونت قارچی، توجه به این نکته ضروری است که درمان های خانگی زیادی برای حل این مشکل وجود دارد اما این هشدار را جدی بگیرید و اگر درمان های خانگی در عرض یک هفته تا ده روز جواب نداد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص نه تنها مشکل اصلی شما را تشخیص میدهد و نیازهای درمانی شما را بهتر میداند، بلکه نسخههای مؤثرتری را با زمان درمانی بسیار کوتاه برای بهبودی شما مینویسد.
درمان خانگی زردی ناخن
نحوه درمان زردی ناخن به علت این مشکل بستگی دارد اما به طور کلی درمان های خانگی زیر در رفع زردی موثر است. البته در نظر داشته باشید که در برخی موارد، این درمان ها نتیجه نمی دهد که در این صورت حتما باید با پزشک مشورت کنید.
روغن درخت چای
اگر علت زرد شدن ناخن های شما عفونت قارچی یا باکتریایی است، توصیه می کنیم برای درمان آن از روغن درخت چای استفاده کنید. برای این منظور یک یا دو قطره روغن درخت چای را با روغن هایی مانند زیتون، نارگیل یا جوجوبا مخلوط کرده و به ناخن های خود بمالید. تحقیقات نشان می دهد که روغن درخت چای می تواند از رشد قارچ جلوگیری کند.
جوش شیرین
شاید شنیده باشید که برای رفع زردی بهتر است جوش شیرین را روی دندان بمالید. جوش شیرین برای درمان عفونت های قارچی نیز مفید است. برای این کار جوش شیرین را در آب گرم حل کرده و ناخن های خود را با آن خیس کنید. این کار را چندین بار در روزهای مختلف تکرار کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
روغن آویشن
آویشن خاصیت ضد میکروبی دارد و از روغن آن برای از بین بردن باکتری ها و قارچ ها استفاده می شود. برای این منظور می توانید روغن آویشن را با روغن های گیاهی دیگر مانند روغن درخت چای مخلوط کرده و به ناخن بمالید تا زردی از بین برود.
آب اکسیژنه
این ماده اغلب برای سفید کردن دندان ها استفاده می شود اما اگر برخی ادویه ها یا محصولات باعث زردی شده اند، می توانید از پراکسید هیدروژن برای تمیز کردن آن استفاده کنید. پنبه را در غلظت کمتر از 3 درصد پراکسید هیدروژن خیس کنید و روی ناخن ها بمالید. پس از چند روز استفاده از این محصول متوجه خواهید شد که زردی ناخن به تدریج کاهش می یابد.